Veganliv utan soja?

Efter att jag fick ont i magen av alldeles för många sojabaserade produkter på en gång har jag slagits av hur dominerande sojan är i vegankosten. I princip alla färdigprodukter baseras på soja och många veganska recept har sojamjölk i sig. 

Det känns nästan lite som om soja har fått ersätta kött, vi fortsätter äta på samma vis men med soja istället för kött, sojamjölk istället för komjölk. Istället för att förändra kosten ordentligt och laga mat baserad på grönsaker, bönor och linser så faller vi lätt in i gamla matmönster. I alla fall jag, något stekt med makaroner blir en snabb lunch. 

Tittade förbi Goodstore igår, lite för att kolla in utbudet och lite för att köpa på mig korv till kollektivet. Och för att pröva Astrid och Apornas F*skpinnar. Och se, där stod jag och handlade sojabaserade köttsubstitut, mer än jag handlat som vegetarian, bara för att det finns, och är möjligt. Och, det är ju ta mig tusan coolt vad en kan göra med soja. 

Så, jag pausar, tar ett kliv tillbaka och tittar på min kost. Jag vill äta grönsaker, nötter, bönor och linser, det är det jag är van vid och det är det jag tycker om. Grytor av alla dess slag är det bästa som finns. Varför sitter jag då och äter köttsubstitut och makaroner? 

Tyvärr är det enkla svaret: för att det ät lätt, och gott, och jag är lat. 

Och Astrid och Apornas förpackningar är fantastiskt söta!

Så jag ger mig själv bakläxa, mindre substitut, mer hemlagat, billigt och gott!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar