Vem är den feministiska festen till för?

Mitt tema för våren verkar vara att bråka med feministiska fester. Olika typer av feministiska sammanhang, med en gemensam nämnare; funkisar verkar inte existera någonstans.

Jag funderade på att besöka Queerfeministisk Samling, då jag tyckte att samlingen lät som ett trevligt event och jag gärna ville få tillfälle att diskutera och fundera över feminism utifrån massor av olika aspekter. Jag kollade in på deras hemsida för att se vad som skrevs om tillgängligheten, den var enligt egen utsago: "Mycket god".

Uttrycker mycket god hade kompletterats med en beskrivning av den goda tillgängligheten. Det som beskrevs var tillgängligheten för personer som använder rullstol.

Ett litet tips till alla arrangörer. Ange aldrig om du anser tillgängligheten vara god eller ej. Lämna det till oss som är beroende av den att avgöra. Att skriva "Tillgänglighet: God" berättar ingenting för mig om det jag behöver veta. Jag behöver veta specifika detaljer, finns det hörslinga, har tolk bokats, behöver en hämta mottagare till hörslingan på en specifik plats osv osv.

För en person som är allergisk mot jordnötter duger inte heller beskrivningen god. Hen behöver veta om det kommer serveras jordnötter; kommer det sitta uppe skyltar om nötförbud? Kommer arrangörerna uppmana deltagare att inte ta med sig nötter in i lokalen?

Jag skulle kunna skriva ännu mer om olika detaljer som behöver specificeras, och detta gäller definitivt inte bara Queerfeministisk Samling, det gäller de flesta arrangörerna.

Så, sammanfattningsvis: Tips #1: Skriva aldrig tillgängligheten är god.

Nu lämnar vi den så kallade goda tillgängligheten, och går vidare till den oigenomtänkta, eller den otänkta, eller snarare den bortvalda.

Om du som arrangör har fixat ett tillgängligt arrangemang, skriv det på hemsidan. Skriv det så att vi som vill veta kan hitta informationen.

Igår skrev jag till festen "Det feministiska manifestet - en kärleksfest" då de ingenstans (vad jag kan hitta) har angett något om tillgänglighet. Jag vet således ingenting om någon har tänkt på tillgänglighet eller inte. Flera gånger har arrangemang varit tillgängliga i flera aspekter, utan att informera om det och sedan frågat sig varför inga funkispersoner dykt upp.

Ibland dyker funkisar upp, och får vända vid dörren. För buffén som serveras sällskapet serveras i den otillgängliga delen av lokalen. Den som ligger en trappa ner.   

Så vi sammanfattar igen: Tips #2: Dela med dig av all information du har. Även om det är dålig information.

Det vanligaste scenariot när det gäller arrangemang och tillgänglighet är dock:

OJ! Vi tänkte inte på det.

Nej men ojdå, stackars er som inte behöver fundera på om ni kommer komma in, höra något eller dö av allergi varje gång ni vill gå på fest. Stackars er.

Så, summan av kardemumman: #3 Tänk tillgänglighet redan innan du bokar lokal, redan när du planerar festen. Så förbaskat svårt är det inte. Gör ditt bästa, hör dig för, prata med folk som vet, de flesta som har kunskaper i frågan delar gladeligen med sig av detta. 

Det finns ett flertal aktörer som lånar ut hörslingor, och det går att hyra av ännu fler. Det finns många tillgängliga lokaler, använd dem!

Och, till sist. Till dig som inte tycker att tillgänglighet är viktigt. Som tycker att det tar fokus från den feministiska kampen. (Ja jag har fått höra detta). Gå och dra något gammalt över dig, vi är på gång och vi vill festa, höra brandtal, skratta till spoken word, titta på kortfilmer, dansa hela natten osv osv osv in i oändligheten. 

1 kommentar:

  1. Jag har även läst "full tillgänglighet" på något event som är längre fram (jag minns inte vilket). Jag blev mycket konfunderad över detta begrepp.

    SvaraRadera